For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

In 2017 verwierf Het Scheepvaartmuseum een schilderij dat een gezicht op Nederlands-Brazilië voorstelt. Het zeestuk is van de hand van de Utrechtse kunstenaar Abraham Willaerts (ca. 1613-1669). Gezicht op Recife - gesigneerd A.W. en gedateerd 1640 - biedt overtuigend bewijs dat gouverneur-generaal Johan Maurits, naast de schilders Frans Post en Albert Eckhout, nog een derde schilder in dienst had tijdens zijn verblijf in Recife.

Detail Summary
Date 8 October 2019
Time 15:30 - 17:00
Location Bushuis/Oost-Indisch Huis
Room VOC-zaal
ACSGA

In deze lezing zal ik de ontdekking van dit schilderij in zijn (kunst-)historische context plaatsen, en de carrière van Abraham Willaerts met behulp van oud en nieuw archiefmateriaal opnieuw onder de loep nemen. De aandacht gaat daarbij voornamelijk uit naar een groot zeestuk in de collectie van het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen, dat in het licht van de nieuwe vondst moet worden geïnterpreteerd als een visuele neerslag van de Nederlandse aanval op Sao Paulo de Luanda, Angola, in mei 1641. Gezien de afmetingen en de compositie van het schilderij is het aannemelijk dat Johan Maurits zelf aan Willaerts de opdracht heeft gegeven voor deze voorstelling, na de terugkeer van de schilder uit Afrika.

CV

Michiel van Groesen is hoogleraar Zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is de auteur van twee boeken, Representations of the Overseas World in the De Bry Collection of Voyages (2008) en Amsterdam's Atlantic: Print Culture and the Making of Dutch Brazil (2017). Momenteel werkt hij aan een studie over de circulatie van nieuws in de vroegmoderne Atlantische wereld.

Bushuis/Oost-Indisch Huis

Room VOC-zaal

Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam