For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Wees welkom bij de boekpresentatie van Jews and Muslims in London and Amsterdam door Sipco Vellenga en Gerard Wiegers. De presentatie vindt plaats op woensdag 8 februari in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.

Event details of Boekpresentatie 'Jews and Muslims in London and Amsterdam'
Date 8 February 2023
Time 16:00
Location Universiteitsbibliotheek
Room Doelenzaal

Programma

15:45 Inloop
16.00 Inleiding door Sipco Vellenga en Gerard Wiegers
16:15 Reactie van Anne-Marie Korte (Universiteit Utrecht)
16:25 Reactie van Bart Wallet (Universiteit van Amsterdam)

16:35 Aanbieding eerste exemplaren van het boek aan Chanan Herzberger (voorzitter Centraal Joods Overleg) en Muhsin Köktas (voorzitter Contactorgaan Moslims en Overheid)

16:40 Lucia Swarts (cello) - Sofia Goebaidoelina, prelude
16:45 Gesprek met aanwezigen
17:00 Borrel

De bijeenkomst zal worden geleid door Peter van Dam (Universiteit van Amsterdam).

Over Jews and Muslims in London and Amsterdam:

De relaties tussen Joden en moslims zijn regelmatig onderwerp in het nieuws. Vooral als de spanningen tussen leden van beide groeperingen oplopen, trekken die de aandacht van media. Over samenwerkingsverbanden tussen Joden en moslims wordt minder vaak bericht. In dit boek vergelijken Sipco Vellenga en Gerard Wiegers de Joods-islamitische relaties in Londen en Amsterdam met elkaar en analyseren zij de factoren waaraan de overeenkomsten en verschillen toe te schrijven zijn. De studie voert langs thema’s van spanning: het Israëlisch-Palestijns conflict, antisemitisme en islamofobie, aanslagen op Joodse en islamitische doelen en herdenkingen van oorlogen, en gaat in op thema’s van verbinding, zoals op het vlak van religie en cultuur, gemeenschappelijke belangen in de publieke sfeer en de gezamenlijke inzet voor buurt, stad, land en wereld. Een belangrijke factor is hoe deze groeperingen zelf omgaan met de ervaren overeenkomsten en verschillen, of met andere woorden, welke ‘social identity strategies’ zij hanteren. Tevens speelt de wijze waarop landelijke en gemeentelijke overheden zich opstellen ten aanzien van Joodse en islamitische gemeenschappen en hun onderlinge relaties een prominente rol.

Het boek is Open Access hier te downloaden
Universiteitsbibliotheek

Room Doelenzaal

Singel 425
1012 WP Amsterdam