De master is georganiseerd rond het kernvak en het themavak ‘De Koude Oorlog en de Internationale Geschiedenis van de Twintigste Eeuw’ in het eerste semester.
Daarnaast volg je het nieuwe themacollege 'Het klimaatprobleem en de internationale politiek in het tijdperk van mondialisering'. In dit vak bestuderen we eerst hoe de internationale gemeenschap zich met de uitdagingen van klimaatverandering heeft beziggehouden. Sinds de jaren '80 is dit thema onderdeel van de internationale politiek en van transnationaal activisme. Een probleem dat alle landen raakt en slechts aangepakt kan worden met deelname van de wereldbevolking in zijn geheel. De internationaal-politieke kant van klimaatverandering kan vandaag de dag vanuit historisch perspectief in context worden bestudeerd, waarmee uiteindelijk ook licht geworpen wordt op de eigen tijd. In de tweede helft werken deelnemers, deels zelfstandig en deels via groepsdiscussies, aan individueel historisch onderzoek.
Er is een ruim aanbod van keuzevakken op het gebied van de geschiedenis van de internationale betrekkingen, bijvoorbeeld: ‘Internationaal activisme en diplomatie tegen klimaatverandering en milieuafbraak sinds 1968’ of ‘“The West”. Cultural and intellectual history of a contested concept’.
Steeds meer studenten lopen stage, uit belangstelling, maar ook om hun carrièreperspectieven te verbeteren. Stageplaatsen dienen raakvlakken te hebben met het vakgebied geschiedenis van de internationale betrekkingen. Recentelijk liepen onze studenten stage bij onder meer het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassades in en buiten Europa, de permanente Vertegenwoordiging van de Verenigde Naties in New York, bij ngo's zoals War Child en internationale afdelingen van politieke partijen. De stage wordt op het diploma vermeld.
Het programma is erop gericht om je middels gedegen historisch onderzoek een scriptie te laten schrijven op wetenschappelijk niveau. Met je scriptie lever je een originele bijdrage aan de wetenschappelijke literatuur over het gekozen onderwerp. De scriptie kan dus meer zijn dan een – te allen tijde uiterst zinvolle – oefening in het doen van historisch onderzoek. Het onderwerp bepaal je in overleg met de docent van het kernvak in het eerste semester en je scriptiebegeleider.
Radio was vanaf het begin een grensoverschrijdend medium.Dr. Vincent Kuitenbrouwer Lees meer over het onderzoek van historicus Vincent Kuitenbrouwer
Deze master wordt ook in deeltijd aangeboden en duurt in dat geval twee jaar. Je volgt maximaal 30 EC per jaar (12-18 EC per semester). Als deeltijdstudent volg je het onderwijs samen met de voltijdstudenten. Het studieplan voor de deeltijdopleiding stel je samen in overleg met de mastercoördinator (zie: Contact).
Als je tijdens de master Geschiedenis van de internationale betrekkingen ontdekt dat je meer onderzoek zou willen doen, dan bestaat de mogelijkheid om over te stappen naar de tweejarige research master Geschiedenis. Na het doorlopen van de selectieprocedure en toelating kun je in de meeste gevallen de vakken die je tijdens het eenjarige programma hebt behaald, meenemen naar de onderzoeksmaster. De examencommissie beslist welke vakken hiervoor in aanmerking komen. Let op: je kunt alleen per september instromen in de onderzoeksmaster.
Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Geschiedenis. Deze is positief getoetst (geaccrediteerd) door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Dit betekent dat het masterprogramma Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen na succesvolle afronding leidt tot een wettelijk erkend masterdiploma Geschiedenis en de titel Master of Arts (MA).
Geschiedenis is overal, van verleden tot heden. Ontdek op de disciplinepagina van Geschiedenis wat er allemaal mogelijk is wanneer je Geschiedenis studeert midden in Amsterdam.